…Złamanie Traktatu Suwalskiego i Żeligowskiada były największym błędem, który zaciążył na losach tej części Europy Wschodniej. A stworzona przez Piłsudskiego Litwa Środkowa, była niewątpliwie szopką wysoce szkodliwą. Józef Mackiewicz. O pewnej, ostatniej próbie i o zastrzelonym Bubnickim. Kultura, 1954

Prieš savaitę Latvija minėjo nepriklausomybės atkūrimo 25-ąsias metines. Ta proga britų naujienų portalas „The Telegraph“ pateikė įdomių faktų apie šią valstybę. Galbūt jie padės daugiau sužinoti apie kaimynę.

1. Myli stosinę. Latvijoje gyvena 1,9 mln. žmonių. Maždaug kas trečias įsikūręs sostinėje Rygoje. Šis miestas kartais dar vadinamas Mažuoju Šiaurės Paryžiumi.

2. Keturios raidės. Ryga yra viena iš 14 sostinių, kurių angliškas pavadinimas sudarytas iš keturių raidžių.

3. Pasaulio paveldas. Šalyje yra du UNESCO pasaulio paveldo objektai – Rygos senamiestis, garsėjantis art nouveau architektūra, ir mažiau žinomas Struvės geodezinio lanko punktas.

4. Viena seniausių vėliavų. Dabartinės vėliavos dizainas nesikeičia nuo 1280 metų. Teigiama, kad už ją senesnė yra tik Danijos vėliava.

5. Priklausė Karibų sala. XVII amžiuje vokiečių kolonistai iš Kuršo ir Žiemgalos kunigaikštystės (dabartinė Latvijos teritorija) įkūrė dvi kolonijas – Kuršo Gambiją (dabartinė Džeimso sala) ir Naująjį Kuršą (dabartinė Tobago sala pietinėje Karibų jūros dalyje).

6. Skausminga praeitis. Per Antrąjį pasaulinį karą buvo nužudyta 12,5 proc. šalies gyventojų. Iš Europos Sąjungos valstybių šis rodiklis didesnis tėra tik Lenkijoje ir Lietuvoje.

7. Laukinė gamta. Maždaug 54 proc. Latvijos dengia miškai, o 10 proc. – pelkės. Tai viena žaliausių Europos valstybių, kurioje gyvena itin reti juodieji gandrai.

8. Vandeninga. Latvijoje yra 12 tūkst. upių ir daugiau negu 3 tūkst. ežerų. Gauja – ilgiausia upė.

9. Ilgas pajūris. Latviai gali džiaugtis maždaug penkis kartus ilgesniu negu Lietuvos pajūriu. Jis driekiasi apie 500 kilometrų. Į Vakarus nuo Rygos įsikūrusi Jūrmala buvo mėgstama Sovietų Sąjungos lyderių Leonido Brežnevo ir Nikitos Chruščiovo atostogų kryptis.

10. Nacionalinis paukštis. Latvijos nacionalinis paukštis yra baltoji kielė. Ji nuolat kilnoja uodegą. Mokslininkai spėja, kad toks elgesys galėtų būti perspėjimas arba viliojimas.

11. Saugo aplinką. Maždaug 20 proc. Latvijos teritorijos yra saugoma. 2012 metais Jeilio universiteto (JAV) mokslininkų kasmetiniame Aplinkos gerovės indekse Latvija buvo antroje vietoje.

12. Gaizinkalnas. Gaizinkalnas yra aukščiausia Latvijos kalva, siekianti 312 metrų virš jūros lygio. Konkuruodami su Estijos kalva Sūr Munamegiu (318 metrų) – aukščiausia Baltijos šalyse, latviai bandė ant jo viršūnės pastatyti bokštą ir taip pralenkti kaimynų kalną. Deja, statinys taip ir liko nebaigtas.

13. Gražios moterys. Vienam šalies gyventojui tenkantis modelių skaičius – vienas didžiausių pasaulyje. Pagal šį rodiklį Latvija nusileidžia tik Estijai, Islandijai, Lietuvai ir Danijai.

14. Krepšininkės. Krepšinis laikomas Latvijos nacionaline vasaros sporto šaka. Tarp garsių žaidėjų minima Uljana Semionova. 2,1 m ūgio sportininkė – daugkartinė Europos, pasaulio ir 2 kartus olimpinė čempionė. Tai pirmoji ne JAV krepšininkė, priimta į Krepšinio šlovės muziejų Springfilde.

15. Džinsų išradėjas. Į JAV iš Rygos emigravęs Jacobas W. Davisas pirmasis sugalvojo kelnių kišenes sutvirtinti metalinėmis kniedėmis. 1873 metais kartu su Leviu Straussu jie patentavo produktą ir tai buvo pasaulį pavergusių džinsų pradžia.

16. Krioklio atradėjas. Latvių keliautojas, tyrinėtojas Aleksandras Laimė yra pirmas žinomas vakarietis 1949 metais sausuma pasiekęs Anchelio krioklį (Venesuela).

17. Patys turi krioklių. Ventos slenkstis Kuldygoje – plačiausias Europos krioklys. Jo plotis kinta priklausomai nuo upės vandeningumo ir gali siekti apie 280 metrų.

18. Krokodilas Dandis. Pasak kai kurių šaltinių, latvis Arvidas Blumentalis iš Dundagos miestelio, 1951 metais emigravęs į Australiją, galėjo būti garsaus filmo herojaus Krokodilo Dandžio prototipas. Teigiama, kad jis užmušė tūkstančius krokodilų.

19. Baltijos Versalis. Naujausia Levo Tolstojaus romano „Karas ir taika“ adaptacija daugiausia buvo filmuojama Latvijoje ir Lietuvoje. Autoriai itin žavėjosi Rundalės rūmais, kuriuos lygino su Versaliu. XVIII amžiuje juos kūrė apie tūkstantis amatininkų.

20. Gydo peršalimą. Rygos juodasis balzamas – tradicinis žolelių gėrimas. Naudojamas liaudies medicinoje kaip priemonė nuo persišaldymo ir virškinimo problemų. Pasak legendos, imperatorienė Jekaterina II lankydamasi Latvijoje susirgo, bet išgėrusi balzamo pasveiko.

21. Alaus mėgėjai. Latviai mėgsta alų. Rygoje yra net SPA, kur galima pamirkti šiltoje alaus vonioje.

22. Nėgės. Vienas garsesnių Latvijos delikatesų – nėgė arbatos arba kavos drebučiuose. Žuvis trumpai apkepa, paverdama arbatoje ar kavoje, tuomet paslegiama tame skystyje ir atšaldoma.

23. Greitas internetas. Latvijoje interneto greitis yra vienas sparčiausių pasaulyje. Jis vidutiniškai siekia 13,8 megabito per sekundę (Mb/s). Nuo šios nedidelės valstybės atsilieka Didžioji Britanija (11,6 Mb/s), JAV (11,9 Mb/s), Prancūzija (7,5 Mb/s).

24. Novatoriška oro bendrovė. 1995 metais įkurta skrydžių bendrovė „airBaltic“ – Latvijos nacionalinė oro linijų bendrovė, siūlanti 60 skrydžių. 2013 metais bendrovė leido keleiviams iš anksto užsisakyti maisto, kuriuo mėgausis skrydžio metu.

25. Ypatingas kalėjimas. Liepojos Karuosčio kalėjimas atidarytas prieš daugiau kaip 100 metų. Tai vienintelis Europoje karinis kalėjimas, atvėręs savo duris smalsuoliams. Ten dabar įkurti nakvynės namai. Svečiai gali pasijusti tikrais kaliniais.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. 2016-08-27
Daugiau skaitykite: http://lzinios.lt/lzinios/Prie-kavos/idomus-faktai-apie-latvija/228394
© Lietuvos žinios

Początek strony
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com