…Złamanie Traktatu Suwalskiego i Żeligowskiada były największym błędem, który zaciążył na losach tej części Europy Wschodniej. A stworzona przez Piłsudskiego Litwa Środkowa, była niewątpliwie szopką wysoce szkodliwą. Józef Mackiewicz. O pewnej, ostatniej próbie i o zastrzelonym Bubnickim. Kultura, 1954

Užvakar, lapkričio 22 d.  Seime vyko tarptautinė konferencija  „Visuomeninė žiniasklaida demokratijai“, kurioje dalyvavo patyrusieji žurnalistai ir šios srities ES šalių vadovai. Konferenciją organizavo LRT, manau tam, kad neva virš LRT gali buti tik Dievas. Organizavo, bet nepasidomėjo ir visai nesuprato kur link juda ES šalių žurnalistai ir žiniasklaida.

Pirma Lietuvos žiniasklaidos vardu kalbėjo Indrė Makaraitytė, kuri pristatė siaubingą Lietuvos vaizdą, kur buvo net bandymas, o Dieve, pravesti LRT finansinės ir ūkinės veiklos reviziją, laimėj praeitoje kadencijoje, kur  visus neramumus ir protestus organizuoja Rusijos agentūra ir kur siautėja geltonoji spauda!  Žiūrint į svečių veidus matėsi jų pasimetimas ir nesupratimas – kas čia vyksta? Kuo tada užsiima visuomeninė žiniasklaida ir valstybės institucijas? Ir kodėl Lietuvos žiniasklaidos atstovė nesidalina pozityvios veiklos patirtimi o skalbia savo apatinius ES žurnalistų akivaizdoje? Vėliau pakviestas iš Seimo posėdžio, kur vyko šalies biudžetas tvirtinamas, Emanuelis Zingeris papildė Makaraitytę ir pranešė, kad, jo manimu, Lietuvoje yra ir tokių, kurie negerbia Holokausto aukų atminties. Vienu žodžiu – Lietuva, tai jokia demokratinė ES šalis, o tiesiog siaubas.

Ir čia mane maloniai nustebino ES šalių žurnalistai, demonstruojant aukštą kultūrą ir profesionalumą bei kitokia dvasią, nei mums dažnai pristatoma.

Jie visų pirma garbingai, ramiai  ir be ginčių atlaikė išpuolius prieš Lietuvą, o po to diskusijos metu pritaikė, kaip jie vadina, įtikinimo minkštąją galią.

 Vokiečių  visuomeninės žiniasklaidos atstovas, ne minint Makaraitytės vardo, lygtai tarp kitko pažymėjo, kad jų visuomeninė žiniasklaida yra dažnai tikrinama. Ir kad jie mano, kad taip ir turi būti – jei žiniasklaida reikalauja skaidrumo nuo kitų – pati turi veikti skaidriai.

Vėliau kalbėjo Niderlandų žiniasklaidos atstovas, kuris pažymėjo, kad nors jų žiniasklaidai pasitiki 90 – 91 proc. piliečių, jie nieko nebando atstumti, jie nieko nekaltina, o ieška kontaktų ir veda diskusijas net su mažiausiomis grupėmis, kurie užsidarė savo burbule ir nieko kito girdėti nenori. Manau tokiu būdu jis pabraižė, kad žino apie Lietuvos piliečių pasitikėjimo LRT tragišką lygį ir pasiūlė LRT išeiti iš savo burbulo ir pradėti atvirą dialogą su Lietuvos visuomene.

Konferencijos gale kalbėjo ir M. Garbačiauskaitė-Budrienė, kuri, manau, visai nesuprato apie ką kalbėjo Europos žurnalistai. Tai žadėjo tradiciškai – daugiau ir plačiau. Tuo metų ES šalių atstovai kalbėjo apie pasitikėjimą, veiklos kokybę  bei idėjas, vertos žiniasklaidos XXI amžiaus. 

Ryšard Maceikianec

PS. LRT Bendras Adresas Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., 2022.11. 29 d.

Laba diena,
Dėkojame, kad pasidalinote savo įžvalgomis. Tarptautinę konferenciją apie visuomeninę žiniasklaidą inicijavo ir rengė Europos Taryba kartu su Europos transliuotojų sąjunga (EBU), LRT, kaip konferencijos partneris, padėjo organizuojant patį renginį Vilniuje ir užtikrino konferencijos transliaciją. Sudarydami renginio programą ir temas, organizatoriai ypatingą dėmesį skyrė tam, kad diskusijoms suburtų visuomeninių transliuotojų ir kitų žiniasklaidos priemonių atstovus iš įvairių šalių ir regionų, iš didelių ir mažesnių žiniasklaidos organizacijų, tarp jų: BBC(JK), LRT (Lietuva), RTBF (Belgija), RTVSLO (Slovėnija), YLE (Suomija), UA:PBC (Ukraina), „Dozhd TV“ (Rusija).
Konferencijoje taip pat dalyvavo tarptautinių organizacijų (ESBO, Europos Komisijos, Europos Tarybos, EBU), nevyriausybinės organizacijų (Europos žurnalistų federacija) ir mokslo institucijų (Freiburgo universitetas, Austrijos akademija ) ir kt. atstovai.
Ačiū, kad bendraujate.

Początek strony
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com