…Społeczeństwo dojrzałego narodu winno być jak rozwarty szeroko wachlarz. Niewątpliwie tak. Dodałbym od siebie, że im więcej ponad 180 stopni rozwarcia tego wachlarza, tym więcej świadczy o dojrzałości, dynamice, a więc i bogactwie myśli społeczeństwa. Podczas gdy zwinięty w mocnej garści robi wrażenie raczej krótkiej pałki.  Józef Mackiewicz. Kompleks niemiecki. Kultura, 1956

Jau daugiau nei dvidešimt metų gyvename nepriklausomoje Lietuvoje. Sovietmetis pamažu grimzta į praeitį ir tampa istorikų domėjimosi objektu. Tačiau užmiršti jo nevalia – ir patys turime prisiminti, ir jaunimui reikia papasakoti apie sovietinio režimo kasdienybę ir jo pastangas suformuoti sovietinį žmogų. Siekiant objektyviai pažvelgti į sovietinės Lietuvos laikotarpį, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Tuskulėnų rimties parko memorialiniame komplekse kuriama nauja ekspozicija „Projektas – homo sovieticus“. Ir tam mums reikia Jūsų pagalbos!

Galbūt Jūsų namuose dar yra sovietinę praeitį menančių daiktų, pvz., draudžiamos muzikos plokštelė, sovietinių šokoladinių saldainių dėžutė, džinsų antsiuvas „Levis“, diržas, tautinė juostelė (vietoj kaklaraiščio), balta mokyklinės uniformos apykaklė, sovietinis konstruktorius vaikams, žaislinis šautuvas, žaidimų kortos su nuogomis figūromis, močiutės atributas (pvz., skarelė), litai su prezidentu Antanu Smetona ar Vytautu Didžiuoju, kapeikos ar rublis, draugijos suvažiavimo bilietas, partinis bilietas, draugovininko raištis, nedidelio formato Lenino portretas su prierašu. Muziejų domintų ir spaudiniai: lietuvybės mokymo Sibire leidinys, sąsiuvinis ar pan., „Žinijos“ draugijos brošiūra. Taip pat nuotraukos iš darbo savo ūkyje, buities nuotraukos komunaliniame bute ir sovietmečiu nelegalaus darbo nuotraukos.

Muziejus laukia net ir sąraše neišvardytų daiktų ar kitų įdomių eksponatų, galinčių padėti atskleisti sovietinę kasdienybę.

Tuskulėnų rimties parko memorialinis kompleksas

Žirmūnų g. 1F, LT-09239 Vilnius

Tel. (8 5) 275 1223

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

www.genocid.lt

Początek strony
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com