Prawda jest nieznana, i prawdopodobnie, w obecnym stanie rozwoju gatunku ludzkiego, nigdy poznana nie będzie. Natomiast to, co stanowi najwznioślejszą cechę tego gatunku, to przyrodzony pęd do poszukiwania prawdy. Ten pęd świadczy o “uduchowieniu" naszego gatunku, wyrażonym w jego - kulturze, wszelkie zatem warunki zewnętrzne, ustroje państwowe, czy idee, wzbraniające lub tylko ograniczające prawo do poszukiwania prawdy, stają się automatycznie wrogami kultury ludzkiej. Józef Mackiewicz. Gdybym był chanem… Kultura, 1958

Ryga, Latvijoje, ir Umeå, Švedijoje, buvo paskelbtos 2014 metų Europos kultūros sostinėmis ir perėmė šį titulą iš Prancūzijos miesto Marselio bei Slovakijos miesto Košicės. Vakar įvyko  projekto „Ryga – Europos kultūros sostinė“ atidarymas.

Visus metus Latvijos ir Švedijos miestuose vyks gausybė muzikinių, teatro, šokio, kino ir literatūrinių renginių, kuriais siekiama pasauliui parodyti geriausia, ką šalis turi kultūros srityje.

Rygoje kaip vienas svarbiausių kultūros metų renginių bus sukurta rankomis susikabinusių žmonių grandinė, nusidrieksianti nuo senojo iki naujojo, vadinamo „Gaismas Pils“ (Šviesos rūmai), Nacionalinės Latvijos bibliotekos pastato.

Europos Komisija nuo 1985 metų kiekvienais metais paskelbia Europos kultūros sostines ir tuose miestuose vyksta kultūriniai renginiai, kuriuose svarbu ne tik pristatyti savąją kultūrą, bet ir švęsti europines idėjas. Miestai išrenkami ne tik dėl to, kokie jie yra, bet ir pagal tai, kokie renginiai planuojami tais metais, kuriais miestas nori tapti kultūros sostine.

Šaltiniai: Eurodesk Lietuva.

Nuotraukose: Rygos vaizdai (info. portalų foto).

Początek strony
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com