2018 04 06 d. Vilnius

Lietuvos Respublikos ministrui pirmininkui  Gerb. Sauliui Skverneliui

Dėl Lietuvos Respublikos pensininkų diskriminavimo

Vasario mėnesį  „Topocentras“ paskelbė, kad šios prekybos įmonės prekėms bankai suteikia lizingą be pabrangimo, t.y. su nulinėmis palūkanomis pagal  galimybę išdėstant prekės kainos sumą 36 mėnesiams.

2018 vasario 22 d. kreipiausi į „Topocentą“ Žirmūnuose, Vilniuje, prašant parduoti man kompiuterį  LENOVO IdeaPad  320 – 151KBN i5- 7200U/6/256GB SSD/Win, sutinkamai su skelbimo sąlygomis pagal nurodytą kainą, t.y. už 599 Eur.

„Topocentro“ darbuotojas išrašė man čekį ir nukreipė mane pas kitą darbuotoją įforminti lizingą pagal skelbiamas sąlygas. Darbuotoja, kuri įformino lizingą, pateikė bankų sistemai mano duomenis, iš kurių paaiškėjo, kad nė vienas bankas nesutinka sudaryti su manimi lizingo sutarties skelbiamomis sąlygomis. Po papildomai atliktos paieškos man buvo pranešta, kad galiu pirkti kompiuterį tik SB lizingo sąlygomis – t.y. mokėjimas gali būti išdėstytas 24 mėnesiams, o prekė  su lizingu man kainuos 795,74 Eur., t.y 32% daugiau. Sugedus senam kompiuteriui ir realizuojant visuomeniniais pagrindais integracinę piliečių programą, neturėdamas išeities, pasirašiau sutartį.

Ryšium su tuo, kad toks mano teisių ribojimas vienareikšmiškai nesiderina su LR  Konstitucija  (29 str.), kreipiausi į LR Socialinės apsaugos ir  darbo ministeriją bei LR Finansų ministerija su prašymu paaiškinti, kodėl ministerijos leidžia bankų sistemai piktnaudžiauti mano ir, manau, kitų pensininkų atžvilgiu ir negina jų pilietinių teisių (prašymo kopija pridedama).

LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei LR Finansų ministerija mano prašymą persiuntė Lietuvos bankui, motyvuodami tuo, kad neva jiems trūksta kompentencijos ir žinių, kad atsakyti į mano pareiškimą (laiškai pridedami).

Savo ruoštu Lietuvos bankas man nepranešė, kodėl būtent man pritaikytos diskriminacinės priemonės, o tik informavo, kad, suprask, bankų sistemai Konstitucijos reikalavimai neprivalomi ir bankams leista be jokių aiškiai nustatytų kriterijų elgtis savo nuožiūra.

Kyla klausimas, kokiu pagrindu man pritaikyta finansinio apribojimo sankcija beveik 200 Eur sumai, tuo labiau, kad pasirinkau vieną iš pigiausių prekių. Be to  nesu niekada teistas, įsiskolinimų neturiu, turiu pastovią gyvenamą vietą bei pastovias pajamas – senatvės pensiją.

Gal yra kažkokie visuomenei nežinomi sąrašai, kai piliečiai finansiškai baudžiami už visuomeninę veiklą ar savo nuomonės, nesutampančios su valdančiųjų nuomone, skleidimą?

Tokios abejonės kyla ir todėl, kad, kaip tapo žinoma, kai kurie pensininkai, kuriems papildomai prie senatvės pensijos mokami Konstitucije nenumatyti, neteisėti priedai valstybinių pensijų ir rentų pavidalu, finansinės sankcijos, įsigyjant prekes lizingu, nėra taikomi.

Manau, Gerb. Premjere, kad tokios didelės finansinės sankcijas, kokia pav. taikoma man, eiliniam pensininkui, žymiai apsunkina gyvenimą, nors Jūsų programoje kalbama visai kitaip.

Tad, naudodamas konstitucine teise į informaciją, prašau Jus man pranešti – kaip piliečiui ir portalo redaktoriui – kodėl būtent mano atžvilgiu yra taikomos diskriminacines priemones, įsigyjant prekes lizingo būdu, nors įsigijimo sąlygose jokie pagrįsti ar bent motyvuoti apribojimai nenurodyti.

Pagarbiai, Lietuvos Respublikos pilietis Ryšard Maceikianec