…Całkowitej prawdy nie zna żaden człowiek na tym świecie. To co my, ludzie, nazywamy „prawdą” jest zaledwie jej szukaniem. Szukanie prawdy jest tylko możliwe w wolnej dyskusji. Dlatego ustrój komunistyczny, który tego zakazuje, musi być siłą rzeczy – wielką nieprawdą. Znalazłszy się tedy w świecie uznającym wolność jednostki i wolność myśli, winniśmy czynić wszystko, aby nie zacieśniać horyzontów myślowych, ale rozszerzać; nie zacieśniać dyskusji, a ją poszerzać. Józef Mackiewicz. Zwycięstwo prowokacji, 1962

Prašymas inicijuoti atsisakymą nuo privilegijų
Vilnius, 2013-11-04
Gerb. Teismo Pirmininke, pastaruoju metu visuomenėje vis plačiau diskutuojama apie tai, kad mūsų valstybėje veikia ir plečiasi antikonstitucinė socialinės apsaugos sistema, kuri pensinio amžiaus piliečius yra padalijusi į dvi grupes: tie, kuriems pensijos mokamos per „Sodrą“, ir tie, kuriems, be senatvės ar invalidumo pensijų, papildomai mokamos valstybinės pensijos ar rentos, nors vieni ir kiti dirbdami mokėjo vieną „Sodros“ mokestį. Nežiūrint, kad reiškinys akivaizdžiai prieštarauja LR Konstitucijos preambulei bei 29 ir 52 straipsniams - jo mastas yra milžiniškas, o antikonstitucines pensijas ar rentas per visuomenei nežinomus centrus ir įstaigas gauna jau 110 tūkst. asmenų!

Tuo pačiu metu socialinės apsaugos sistema kaimyninėse ES šalyse – Estijoje, Latvijoje ir Lenkijoje, skirtingai negu pas mus, veikia pagal tų šalių Konstitucijas ir visi piliečiai gauna vieną senatvės pensiją per vieną įstaigą, atitinkančią mūsų „Sodrą“.

Valstybė – tai piliečių šeima. Įsivaizduokite, Gerb. Teismo Pirmininke, kad motina dalį savo vaikų maitina sočiai prie vieno stalo, o kitą dalį – prie kito stalo laiko pusbadžiu. Ar tokia šeima gali būti stipri ir ar tų pažemintų vaikų palikuonys neieškos kitų namų?

Kiekvienas mąstantis pilietis, nepriklausomai nuo to, kokiai grupei jį priskyrė valdantieji, supranta, kad tokia LR Konstitucijai prieštaraujanti sistema griauna valstybingumo pamatus, plečia teisinį nihilizmą, didina piliečių atskirtį, labai skatina emigraciją. Be to, būtent neteisingu ir neteisėtu biudžetinių lėšų paskirstymu grindžiamas vengimo mokėti mokesčius moralinis aspektas.

Gerb. Teismo Pirmininke, mes piliečiai žinome, kad pagal LR Konstitucijos 30 str. kiekvienas asmuo turi teisę kreiptis į teismą, tačiau teisė kreiptis į Konstitucinį Teismą atimta. Todėl mes, kaip ir kiti piliečiai, neturime teisės teikti Jums prašymų ištirti, ar dėl privilegijų priimti įstatymai neprieštarauja Konstitucijai.  Bet kreipiamės kaip žmonės į Žmogų – atsisakykit savo iniciatyva nuo suteiktų Jums LR Teisėjų valstybinių pensijų 2002 m. liepos 2 d. įstatymu nr. IX -1011, įsteigtų kaip antikonstitucinių privilegijų. Tai būtų labai svarbus moralinis žingsnis, kuris paskatintų ir kitus privilegijuotuosius atsisakyti nuo neteisėtų privilegijų. Tai leistų teisėtai ir teisingai pagerinti padėtį tremtiniams ir politiniams kaliniams, kultūros darbuotojams, daugiavaikėms motinoms. Sutaupytos lėšos padėtų išsaugoti dalį Lietuvos mokyklų ir kultūros įstaigų.

Pasitaikius progai, kai bendrausite su prezidente D. Grybauskaite, prašome, patarkite jai netoleruoti antikonstitucinės privilegijų sistemos išsaugojimo bei plėtojimo, nes Prezidentė ne kartą yra vienareikšmiškai pasisakiusi už privilegijas. Prezidentei kaip valstybės vadovui ir Konstitucijos garantui antikonstitucinės nuostatos tiesiog nederėtų. Mums, piliečiams, kaip žinote, prezidentė yra nepasiekiama, o į laiškus prezidentūra dažniausiai neatsako.

Laukdami Jūsų apsisprendimo, linkime Jums geros valios  ir prasmingų darbų Lietuvos labui.

Pilietinės savisaugos brolijos KAMANĖ        Fondo „Vilniaus klodai“ pirmininkas
patikėtinis Jonas Ivoška, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.        Ryšard Maceikianec, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Atsakymas:

LIETUVOS RESPUBLIKOS KONSTITUCINIO TEISMO KANCLERIS

Valstybės biudžetinė įstaiga, Gedimino pr. 36, LT-01104 Vilnius,
tel.: (8 5) 210 1612, (8 5) 261 3535, faks. (8 5) 212 7975, ei. p. Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 188604236
___________________________________________________________________________________________
p. Jonui Ivoškai,                                                                      2013-11 -18 Nr. 15B-63
Pilietinės savisaugos brolijos „Kamanė" patikėtiniui
p. Ryšard Maceikianec, Fondo "Vilniaus klodai" pirmininkui

DĖL RAŠTO

Gerb. J. Ivoška, Gerb. R. Maceikianec,
Konstituciniame Teisme gautas raštas, kuriame pareikšta Jūsų nuomonė ir pastebėjimai apie socialinės apsaugos sistemos problemas bei jų įtaką valstybingumui ir pilietinei visuomenei, valstybinių pensijų ir rentų skyrimo pagrįstumą.

Konstitucinio Teismo pirmininkas su Jūsų raštu susipažino.

Pagarbiai,
Konstitucinio Teismo kancleris      Rytis Krasauskas

A. Matijošius, tel. (8 5) 261 1451, ei. p. Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Początek strony
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com