Šiais metais leidykla „Odilė“ išleido Dariaus Kuolio knygą „Apie Respublika. Iš archyvų ir ambonų“, kurioje autorius mėgina sieti senąją Lietuvos Kunigaikštystę su moderniąja Lietuva, atskleisdamas tas jungtis, kurios jam atrodo svarbios ir šiandienos visuomenei.

Į knygą sudėti akademiniai ir eseistiniai Dariaus Kuolio tekstai, kuriuose nagrinėjamos respublikos ir laisvės idėjos, svarstomi bendruomenės tapatybės, istorinio pasakojimo, švietimo politikos, santykių su Rusija ir Lenkija klausimai.
Kaip pažymi dr. Gediminas Mikelaitis„[...]D. Kuolys savitai tęsia kun. Stasio Ylos, Vytauto Kavolio mintis kaip idėjų istorikas: analizuoja jungtis tarp senosios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir modernios Lietuvos Respublikos asmenybių, vaizdinių, idėjų, vertybių ir elgsenų. Kartu jis grindžia savo mintis praktiko patirtimi, įgyta su kitais brėžiant atkurtos Lietuvos Respublikos raidos perspektyvas, projektuojant ir įgyvendinant švietimo reformą.
Knygos tekstai atskleidžia dramatišką įtampą, persmelkusią Lietuvos politinį ir intelektualinį gyvenimą.
[...]D. Kuolio knyga atveria jungtis tarp senosios Kunigaikštystės ir šiuolaikinės Lietuvos, aktualizuoja praeities patirtis, skatina akademines diskusijas apie nūdienę Lietuvos tikrovę ir lietuvių politėjos ateities kelius“.
Darius Kuolis, 2022: Apie Respublika. Iš archyvų ir ambonų, Vilnius: Odilė.
ISBN 978-609-8222-55-5, psl. 568.
***
Darius Kuolys (g. 1962 m. Vilniuje) – kultūros istorijos tyrinėtojas, visuomenės veikėjas, politikas, 1990–1992 m. – Lietuvos kultūros ir švietimo ministras.
Alkas.lt nuotraukoje : knygos autorius D. Kuolys.
Redakcija.