Šių metų rugpjūčio 16–18 d. Liubline šurmuliavo kasmetė Jogailos mugė, kurios tradicijos siekia XV ir XVI amžius – anuomet tai buvo reikšmingas Abiejų Tautų Respublikos ir visos Europos prekybos įvykis bei pagrindinis prekybos centras; čia, be kita ko, buvo prekiaujama vengrišku vynu ir grūdais bei jaučiais iš dabartinės Ukrainos teritorijų.

Dabar kasmetė Jogailos mugė laikoma vienu iš didžiausių tarptautinių turizmo pramogų Lenkijoje, tai vieta, kurioje vyksta prekyba, ir erdvė, kurioje susitinka kaimyninių tautų – baltarusių, lietuvių, lenkų, ukrainiečių ir vengrų – kultūros.

Šiųmetė mugė rytų Lenkijos sostinėje buvo ypatinga, nes ji vyko per iškilmes, skirtas pažymėti Liublino unijos, sudarytos tarp Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos Karalystės, 450 metų sukakčiai. Tad šioje mugėje dalyvavo Lietuvos kultūros atstovai, buvo ir kitų lietuviškų šventės akcentų.

Tarp ypatingų mugės svečių, be abejo, buvo grupė „Trys keturiose“, vadovaujama Lietuvos teatro ir muzikos akademijos prof. hab. dr. Daivos Račiūnaitės-Vyčinienės – sutartinių giedotojos Daina Norvaišytė, Eglė Sereičikienė, Rima Visackienėir Audronė Žilinskienė, atliekančios sutartines (originalias polifonines giesmes). Giedotojos surengė koncertą Dominikonų tėvų bazilikoje, kuri atveriama pasirodyti tiktai ypatingiems svečiams.

Mugėje dalyvavo ir seserys Kriščiūnaitės – Dominyka Kriščiūnaitė, Lauksmina Kriščiūnaitė-Plikšnienė ir Raminta Kriščiūnaitės – jos ne tik surengė koncertą, bet ir vadovavo kūrybinėms dirbtuvėms, kuriose dalyviai galėjo susipažinti su sutartinių istorija ir jų giedojimo technika.

Per šventę buvo surengtos ir dirbtuvės, kuriose dalyviai įgijo pagrindinių žinių apie lietuviškus karpinius bei vilnietiškas verbas ir pramoko jų kūrimo įgūdžių.

Nuotraukose: grupė „Trys keturiose“ Liublino senamiestyje ir per koncertą Dominikonų tėvų bazilikoje (Linos Bartašienės nuotrauka).

Videofilmas: įrašas iš YouTube archyvo