…My, Wilnianie…(…) Tuśmy wrośli od wieków, w tę Ziemię Wileńską i nikt jej obrazu z serca nam wyrwać nie jest w stanie. I po największej nawet burzy, ci z nas, co się ostali, zdrowi czy ranni, z okopów, lasu czy piwnic, z zagranicy, czy tylko z domu, wrócimy do swej ziemi i będziemy ją orać. Józef Mackiewicz. Gazeta Codzienna, 1939

VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS PIRMININKEI LAURAI MATJOŠAITYTEI
Žiniai: VRK nariams
Š. m. rugsėjo 14 d. po kandidatų į Seimo narius sąrašų ir jų biografijų VRK svetainėje paskelbimo kreipiausi į Jus, piliete VRK pirmininke, prašydamas patikslinti kandidato į Seimą Michalo Mackevičiaus biografinius duomenis. Mano kreipimosi priežastis yra ta, kad Jūsų vadovaujamos Komisijos svetainėje nenurodoma, jog M. Mackevič tris metus (1986-1989) praleido Maskvoje. Skirtingų šaltinių duomenimis minėtas kandidatas į LRS narius buvo rengiamas Politinėje Akademijoje prie CK KPSS ar KGB mokykloje.

Būtų politiškai korektiška ir žmogiškai padoru, kad VRK svetainėje oficialiai skelbiami duomenys atitiktų tikrovę be svarbių faktų nutylėjimo ar iškraipymo. Tai ypač svarbu ir dėl to, jog šis asmuo esamu momentu priklauso valdančiajai Seimo daugumai ir dirba Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete.
Į pirmąjį mano rašytinį signalą atsakė VRK darbuotoja Reda Daniškevičiūtė, kuri, mano nuostabai, be kita ko nurodė: „...Seimo rinkimų įstatymas įpareigoja kandidatus kartu su pareiškiniais dokumentais pateikti biografiją. Įstatymas įpareigoja VRK nustatyti biografijos formą, bet ne jos turinį. VRK neturi teisinio pagrindo tikrinti kiekvieno kandidato biografijoje nurodytų faktų. Įstatymas įpareigoja VRK patikrinti tam tikrą informaciją, pateiktą kandidato anketoje. VRK tą daro vadovaujantis Seimo rinkimų įstatymo 2, 38, 98 straipsniais.“
Iš atsakymo peršasi išvada, jog kai kurie VRK darbuotojai ydingai supranta biografijos politinėje kampanijoje esmę. Jos paskirtis pateikti rinkėjams faktinius biografijos duomenis, o ne bet kokius paistalus, virš kurių parašyta „Biografija“ ar „Autobiografija“. Be to Seimo rinkimų įstatymas (2 str.) nustato, kad Seimo nariu negali būti renkamas pilietis, kuris susijęs priesaika ar pasižadėjimu su užsienio valstybe. Ar VRK pagal gautą informaciją apie M. Mackevič galimus pasižadėjimus užsienio valstybei neprivalėjo vykdyti Seimo rinkimų įstatymo 39 straipsnio nuostatos kreiptis pagalbos į kompetentingas institucijas, kad šios praneštų kandidatui registruoti reikšmingus duomenis? Nors jau praleistas 32 dienų iki rinkimų terminas, tos problemos nereikėtų palikti be dėmesio.
VRK darbuotojos, rengusios man atsakymą, pozicija kelia dvejonę – tai jos asmeninė nuomonė, ar tai ir Jūsų bei visos VRK komisijos pozicija, jog VRK tik formaliai atlieka savo funkcijas.
Piliete VRK pirmininke, vadovaudamasis LR Konstitucijos 25 str. bei Visuomenės informavimo įstatymo 6 str., dar kartą prašau suteikti man visuomenei (rinkėjams) paviešintiną informaciją, ar yra patikslinta M. Mackevič biografija, nurodant ilgoką jo gyvenimo Maskvoje trukmę bei tariamai mokslinių darbų pobūdį.
Susirašinėjimo su VRK medžiaga pridedama.
Lietuvos Respublikos pilietis, Žurnalistų sąjungos narys Ryšard Maceikanec
Vilnius, 2020 m. rugsėjo 21 d.

Atsakymas

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOJI RINKIMŲ KOMISIJA
RyšardMaceikianec 2020-09-30 Nr.2-1436(2.10)
Į 2020-09-21 kreipimąsi
Siunčiama ei. paštu Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
DĖL KREIPIMOSI „DĖL MELAGINGŲ AUTOBIOGRAFINIŲ DUOMENŲ PATEIKIMO"
Lietuvos Respublikos vyriausioji rinkimų komisija (toliau - VRK) 2020 m. rugsėjo 21 d. gavo Jūsų kreipimąsi „Dėl melagingų autobiografinių duomenų pateikimo" (toliau - kreipimasis), kuriuo prašote patikslinti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos (toliau -LLRA-KŠS) keliamo daugiamandatėje rinkimų apygardoje kandidato į Lietuvos Respublikos Seimo narius (kandidato numeris LLRA-KŠS kandidatų sąraše - 6) Michal Mackevič biografijos duomenis, nurodant ilgoką jo gyvenimo Maskvoje trukmę bei tariamai mokslinių darbų pobūdį.
Informuojame, kad pagal Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų įstatymą (toliau - SRĮ), kandidatai į Lietuvos Respublikos Seimo narius kartu su pareiškimais dokumentais be kitų privalomų duomenų ir dokumentų pateikia privalomus ir neprivalomus savo biografinius duomenis (SRĮ 38 straipsnio l dalies 5 punktas). Privalomiems biografiniams duomenims priskiriama informacija apie kandidato gimimo datą, einamas pareigas (tarnybą), narystę politinėje partijoje ar asociacijose, ar neturi nebaigtos atlikti teismo nuosprendžiu paskirtos bausmės, ar jis nėra asmuo, atliekantis tikrąją karo arba alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą, neišėjęs į atsargą krašto apsaugos sistemos, policijos ir vidaus tarnybos karininkas, puskarininkis ar liktinis, kitos sukarintos ar saugumo tarnybos apmokamas pareigūnas, ar jis yra savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos karys, taip pat apie tai, ar kandidatas praeityje buvo teistas dėl nusikalstamų veikų; ar yra sąmoningai bendradarbiavęs su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis; ar jis yra, ar buvo ir kada buvo kitos valstybės (kitų valstybių) pilietis, ar atitinka SRĮ 2 straipsnio reikalavimams. Pastebėtina, kad VRK, remdamasi kompetentingų institucijų turima informacija, atitinkamai tikrina privalomų pateikti biografinių duomenų tikrumą, o jų nepateikęs ar pateikęs klaidingus privalomus biografinius duomenis asmuo gali būti neregistruojamas kandidatu j Lietuvos Respublikos Seimo narius, o jei buvo įregistruotas -jo registracija gali būti panaikinta.
Pažymėtina, kad kandidato anketoje arba biografijoje kandidatams suteikta galimybė pateikti ir neprivalomus biografinius duomenis (pavyzdžiui, išsilavinimas, mokslinė, pedagoginė ar visuomeninė veikla, šeiminė padėtis, užsienio kalbų mokėjimas, laisvalaikio pomėgiai ir pan.), kurių atskleidimas padėtų rinkėjams geriau susipažinti su kandidatais. Atkreipiame dėmesį, kad VRK netikrina šių kandidatų pateiktų biografinių duomenų tikrumo bei neturi SRĮ nustatytos pareigos vykdyti tokį tikrinimą SRĮ kandidatams taip pat nenumato jokios atsakomybės už neteisingų neprivalomų pateikti biografinių duomenų pateikimą arba tokių duomenų nepateikimą. Kandidatai patys sprendžia kiek ir kurių neprivalomų pateikti biografinių duomenų jie pageidauja atskleisti ir atskleidžia. Atsižvelgiant į tai informuojame, kad VRK nevertins, ar LLRA-KŠS keliamas kandidatas į Lietuvos Respublikos Seimo narius Michal Mackevič VRK pateiktoje savo biografijoje nurodė visus duomenis apie savo gyvenimo Maskvoje trukmę ir mokslinę veiklą.
Kartu informuojame, kad sulyginus kompetentingų institucijų VRK pateiktus duomenis su LLRA-KŠS keliamo kandidato į Lietuvos Respublikos Seimo narius Michal Mackevič anketoje nurodyta informacija apie sąmoningą bendradarbiavimą su kitų valstybių specialiosiomis tarnybomis, nebuvo nustatyta, jog šioje anketoje kandidatas pateikė tikrovės neatitinkančią informaciją. Taip pat informuojame, kad VRK negavo iš kompetentingų institucijų duomenų, kad LLRA-KŠS keliamas kandidatas į Lietuvos Respublikos Seimo narius Michal Mackevič būtų kitos užsienio valstybės pilietis.
Atsakymas suderintas su VRK nariais elektroniniu paštu.
Pagarbiai
Pirmininkė Laura Matjošaitytė

Tauras Rutkūnas, tel. +370 698 44267, el. p. tauras.rutkunas(g),vrk.lt
Olga Kilkinova, tel. +370 639 83 547, ei. p. Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Biudžetinė įstaiga, Gynėjų g. 8, LT- 01109 Vilnius, tel. (8 5) 239 6969, faks. (8 5) 239 6960, ei. p. Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 188607150

 

Początek strony
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com