Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen
Vilnius, 2023 m. rūgpjūčio 23 d.

Gerb. Viktorija Čmilytė-Nielsen.
Kaip praneša Seimo Ryšių su visuomene skyrius, Seimo kanceliarija, Jums asmeniškai dalyvaujant, rugpjūčio 26 d. Birštone organizuojama diskusija „Tauta, Seimas ir Lietuvos kūrimas: aklavietės poliarizuotus ir rožinius stiklus bekaitaliojant“. Šio renginio metu Jūs „(...)kartu su renginio svečiais bandysite atsakyti į klausimą, kaip įtraukti piliečius į valstybės valdymą ir sugrąžinti į politiką“. Informacijoje nurodoma, kad šia tema diskutuoti su Jumis pakviesti skirtingoms visuomenės grupėms atstovaujantys pašnekovai - Andrius Baranauskas, Paulius Mikolaitis-Paul De Miko ir Jūsų pavaldinys Alvydas Lukošaitis. Diskusiją moderuos Giedrius Leskauskas. Ypač svarbu tai, kad po diskusijos, truksiančios apie valandą, su Jumis bus galimybė sužaisti šachmatų partiją arba nusistatyti savo politines pažiūras interaktyvaus žaidimo „Politinis kompasas“ pagalba.

Gerb. Viktorija Čmilytė-Nielsen, Jūs jau trečia kadencija esate Seimo narė, ketvirtus metus einat Seimo pirmininkės pareigas ir dabar tik neįpareigojančios diskusijos metu su savo pavaldiniais bei grupe poilsiautojų bandysite atsakyti į klausimą, kaip išvesti visuomenę iš aklavietės? Ar Jums iki šiol neaišku, kad lietuviams pirmiausia rūpi, kad šalyje įsitvirtintų Konstitucijoje numatyta demokratija ir su tuo susijusios tokio vertybės kaip tiesa, teisingumas ir teisėtumas? Tuo tarpu, Jums vadovaujant Seimui, jau tris kartus valstybiniame biudžete atsirado apie 150 milijonų eurų asignavimai antikonstitucinėms privilegijoms finansuoti (teisingiau – papirkinėti) sovietmečio ir naująją nomenklatūrą. Nors Jums puikiai žinoma, kad Lietuvos Respublikos Konstitucijos 29 straipsniu mūsų šalyje draudžiamos bet kokios privilegijos, o 52-asis Konstitucijos straipsnis nustato, kad Lietuvos valstybė laiduoja piliečiams tik senatvės ir invalidumo pensijas. Jokių „valstybinių pensijų“, „valstybinių rentų“ ir kitų neteisėtų išmokų Tautos sąskaita neturi būti.
Manau, kad Jums kaip humanitarei yra puikiai suprantama, kad korupcinė antikonstitucinių privilegijų sistema dėl savo akivaizdžiai neteisingo pobūdžio skaldo Lietuvos visuomenę, priešina piliečius ir vis labiau didina atskirtį. Be to, tai skatina emigraciją, iškreipia rinkimų laisvavališkumą, neleidžia įsitvirtinti šalyje teisėjų ir prokurorų nepaveikiamumo principui. Ar neparadoksalu, kad antikonstitucinės išmokas mokamos net Konstitucinio Teismo teisėjams?!
110 tūkstančių asmenų ir 150 milijonų eurų kasmetinių neteisėtų išmokų iš valstybės biudžeto, artėjant prie 3 milijardų eurų nuo jų įvedimo pradžios – tai nepaprastai sunki našta Tautai.
Gerb. Viktorija Čmilytė-Nielsen, Jūs neseniai dalyvavote Latvijos dainų ir šokių šventėje. Jūs negalėjote nepastebėt, kaip sustiprėjo Latvijos visuomenė, kai trys kartos kartu – tūkstančiai senolių, vaikų ir vaikaičių dainuoja, šoka ir groja, kaip po renginio jaunimas verkia iš džiaugsmo ir laimės, kad jie esti latviais. Tuo jų valstybė neabejotinai stiprėja, jungiama bendrystės jausmo, kartu skaitlingai dalyvaujant tautos šventėje. Ar atkreipėte dėmesį, kaip jie pagarbiai elgiasi su savo vėliava, kiek sakralumo saugant gimtąją kalbą, koks dėmesys savo kultūrai ir tradicijoms? Pastebėtina, kad jie, mūsų artimiausi kaimynai, atsisakė bent kokių privilegijų iškart po Nepriklausomybės paskelbimo. Jie rado tinkamą formą paviešinti KGB bendradarbių sąrašus. Kodėl Jums, Lietuvos Respublikos Seimo pirmininke, tokie klausimai nėra svarbūs, nors būtent jie įtraukia piliečius į visuomeninę veiklą savo šalies labui?
Ir, prie progos, kodėl mes turime penketą ar daugiau TV kanalų iš Lenkijos, mokant už tai dideles sumas, ir nė vieno TV kanalo iš Latvijos? Lyg tai Jūs asmeniškai tam prieštaraujat? Kodėl?
Gerb. Viktorija Čmilytė-Nielsen, manau, kad diskusijos su savo pavaldiniais ir bendraminčiais situacijos nepakeis. Propagandiniai, tuščiaviduriški žaidimai tik įtvirtina piliečių atskirstį ir nepasitikėjimą valdininkija, todėl siūlome pradėti nuo darbų, susietų su teisingumo ir teisėtumo Lietuvoje įtvirtinimu. Tuo labiau, kad būtent Jums reikėtų pradėti diegti tokius procesus. Jūsų gerosios iniciatyvos ir asmeninis pavyzdys neabejotinai mažintų Tautos nusivylimą, tramdytų piktavalių „apetitus“.
Gerbiama Seimo pirmininke, asmeniniu savo pavyzdžiu išsklaidykite nuomones, kad KGB vaikai ir anūkai užvaldė Lietuvą ir neduoda mūsų Tėvynei vystytis!
Linkiu sėkmės Jūsų kelyje teisinga kryptimi!
Ryšard Maceikianec, Lietuvos Respublikos pilietis, Lietuvos žurnalistų sąjungos narys.